aap leest een letter

(2020, achtste druk 2024, meer dan 20000 boeken verkocht!)
Ontdek onze tips en spelletjes bij dit boek.

aap kiest een kaart‘ is het spel bij ons succesvolle boek ‘aap leest een letter‘!
Deze speldoos bevat alles wat je nodig hebt om spelend én educatief verantwoord klanken en letters (aan) te leren.

Dit is geen gewoon boek met het alfabet.
Dus zeg niet aa, bee, see, dee, ee tot zet.
Doe s zoals een slang die sist
en m zoals bij een taart die heel lekker is.
Soms horen letters bij elkaar.
Dan krijg je klanken als eu, oe, ui, ch en ng, echt waar.
Lees in dit boek over elke letter een verhaal
en ontdek zo alle letters en klanken van onze taal.

Mijn boeken zijn ook als Daisy-luisterboek en ‘audiolezen’ beschikbaar voor personen met een leesbeperking.

Interview Boekenmarathon 2020 op VRTnu
Audiofragment opgenomen bij Luisterpunt

In ‘aap leest een letter’ krijgt elke klank zijn eigen verhaaltje. En tussen die verhaaltjes door komen sommige verhaallijnen af en toe samen. Opeens zie je de kameleon met de bonte sokken van de k weer opduiken bij de s, waar hij een stevig gesprek voert met de slang die de sieraden uit het paleis van de koning wil stelen.

In elke prent kun je op zoek gaan naar de klank die centraal staat. Zo wordt letters leren ook leren kijken, ontdekken en genieten van de grapjes in het verhaal en de illustratie.

Extra leuk is dat sommige personages die we al kennen uit de samenleesboekjes ook in de verhaaltjes voorkomen (aap, mol, sam, muis…). Er is dus een duidelijke link met de samenleesboekjes. Want samen lezen is het perfecte vervolg op samen letters leren.

Voor ouders en leerkrachten wordt extra ondersteuning voorzien in een uitgebreide lesbrief die gratis gedownload kan worden.

Veel plezier met het ontdekken van klanken, letters en gekke dieren!

ISBN: 9789059247826
Uitgegeven bij Pelckmans
Illustraties door Jan Van Lierde
Audiofragmenten opgenomen bij Luisterpunt

Recensies
NBD Biblion
“Enthousiasmerende uitgave over de letters van het alfabet en de tweeklanken die met die letters gemaakt kunnen worden. Aan elke letter wordt in de vorm van een kort verhaaltje en een grappige gestileerde kleurenillustratie aandacht besteed. […] De illustraties zijn speels, sprekend en hartverwarmend. […] Een heerlijk boek voor kinderen om samen de letters te verkennen, om voor te lezen, om de mooie prenten te bekijken. Vanaf ca. 6 jaar.”
(Mart Seerden)

Pluizuit (april 2024)
Deze fraaie en onderbouwde lees- en spreekbundel kende een eerste druk in 2020 en is ondertussen aan zijn zevende druk toe. Daar mogen nog vele drukken aan toegevoegd worden, want dit soort uitgave mag eigenlijk niet verdwijnen van de boekenmarkt om generatie na generatie te verleiden om met plezier taal te ontdekken en actief te gebruiken.
De auteur schreef bij elke klank (lange en korte klinker, medeklinker, tweeklank, …) een eenvoudig, verrassend en boeiend verhaal vol fantasie en heerlijke knipogen vol humor op niveau van beginnende lezers.
[…]
Wat deze bundel doet overstijgen zijn niet alleen de originele teksten, maar ook de aantrekkelijke prenten vol sfeer en slimme details. De illustrator heeft zich bij elke klank uitgeleefd in kleur en expressie en tekende heldere prenten vol details die telkens de letter in kwestie in zich dragen. Zo valt er op elke prent veel te ontdekken en leidt deze ook elke keer tot spreken.
[…]
Een aanrader voor elk degelijk taalonderricht, zowel om kinderen met plezier te laten lezen en letters te ontdekken, maar even goed om de uitspraak en het vlot spreken te oefenen.
(Eric Vanthillo)

Jan Stevens, boekensite.gent
“Dit is leesplezier pur sang, klanken proeven en de vreugde ervaren van de leesvaardigheid.
Opnieuw een standaardwerk dat in elke basisschool zou ‘moeten’ aangekocht worden! En heb je jonge kinderen in huis zet dan dit boek ook standaard in hun jeugdbibliotheek of boekenplank.”

Leesdetectives
“Wij raden dit boek aan voor…
…ouders die graag thuis met beginnende geletterdheid aan de slag gaan
…leerkrachten die op zoek zijn naar aanvullingen voor de methode
…hele jonge kinderen die graag de stoute schoenen aantrekken!”

Hebban (18/07/2022)
“Het is hierdoor een leuk boek waarop je op verschillende manieren met de letters bezig kunt zijn. Je kunt voorlezen, samen lezen, alleen laten lezen. De kinderen de letter in de tekst laten zoeken of ze tijdens het lezen op de illustratie laten aanwijzen wat ze horen.”
(WendyBlogt)

Pluizer (5/6/2021)
‘In “aap leest een letter” heeft elke letter een uniek verhaal. Op die manier kan je het alfabet van onze Nederlandse taal leren kennen. […] Isabelle kent duidelijk de kneepjes van het ‘leren lezen’-vak. […] Alle klinkers, medeklinkers, maar ook klanken zoals eu, oe en ch, komen aan bod. […] Het gebruik van dialogen, de nodige humor en prachtige prenten maken het geheel af. […] Dit boek is absoluut een toegevoegde waarde aan het huidige arsenaal van voorleesboeken dat kennis maakt met het alfabet én met klanken.’
(Charlotte Evenepoel)

CooleSuggesties.nl (7/3/2021)
“Door de teksten heen sluimeren leuke weetjes, originele woordgrappen en soms zelfs een snedige opmerking over een actuele situatie, zoals de bedreigde status van neushoorns. Maar: lekker subtiel en luchtig. Een leuk boek dat kinderen niet alleen laat kennismaken met letters, maar ook met bijzondere dieren, zoals de neushoorn, de kameleon of de mol. Ze maken allemaal leuke avonturen mee. Soms dicht bij hun natuurlijke zelf, soms in een heel andere situatie. Een leuke manier om te leren lezen met dieren!”

Praxis Bulletin (1/3/2021)
“In ‘Aap leest een letter’ introduceert een dier telkens een letter. Dit gebeurt altijd klankzuiver. Dat maakt dit boek meteen anders dan een abc-boek. […] Het is een aanrader in groep 2, maar ook in groep 3 als de letters expliciet worden aangeboden.”

Kinderboekenjournaal (12/11/2020)
“Echt een heel goeie tip voor kinderen die zin hebben om met letters aan de slag te gaan en voor leerkrachten die een aanbod met letters willen geven aan die kinderen.”

De Boekenkast (22/11/2020)
“‘Aap leest een letter’ is een zeer interessant boek dat geschikt is voor beginnende lezertjes uit de 3de kleuterklas en het eerste leerjaar. Een boek waarbij ze op een eenvoudige manier de letters en de klanken van onze taal ontdekken. En dat maakt ‘Aap leest een letter’ net zo uniek. Het is geen boek van a tot z, maar een letterboek waar de klank centraal staat.”

Het Boekenrijk (28/11/2020)
“Wie net leert lezen moet heel wat letters en klanken leren kennen en dat is niet altijd makkelijk. Gelukkig bestaan er boeken zoals “Aap leest een letter” om een handje te helpen.[…]
“Aap leest een letter” is een prachtig boek over letters en klanken voor alle kinderen die een interesse ontwikkelen om te lezen én uiteraard ook voor jonge lezers die nog volop kunnen bijleren.”

Hebban.nl (lezersrecensie Jufelsie, 22/12/2020)
“Het is een boek met vrolijke verhalen over elke letter van het alfabet en de verschillende klanken. Mijn kleuters zijn steeds nieuwsgierig over welk dier het gaat. […]
Bij de -f- is het feest en mag iedereen op de foto: fazant, duif, raaf, wolf, flamingo, olifant en giraf. Bij de -o- ontmoeten we mol, hij moppert… het is veel te druk onder de grond!
Ook is er aandacht voor letters die bij elkaar horen en samen een klank vormen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan -ui- (muis), -eu- (neushoorn), -ie- (vlieg, stier, kriebeldier). […]
De verhalen vinden ze herkenbaar en grappig en nodigen uit tot nieuwe activiteiten in de klas. Na het verhaal bij de -z- hebben we in de klas het spel ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ gespeeld en bij de -j- een rekenactiviteit met kaarsen. Ze ontdekken veel nieuwe woorden, hun woordenschat wordt flink uitgebreid. […]
De illustraties zijn van Jan Van Lierde. […] Ze prikkelen de kinderen. Enthousiast komen er reacties los en wordt er een kringgesprek gehouden.”

StoerLeesVoer.nl (26/12/2020)
“[…] naar letters zoeken is ook een leer-activiteit dus laat ik mijn zoontje zelf zoeken naar de f. De f van feest waar alle dieren met de f in hun naam van de partij zijn. De f is meteen ook een mooie samenvatting voor dit boek: het is een feest om uit voor te mogen lezen. En om nog lang veel leer- en leesplezier van te hebben.”

Studio Tosti:
“Je wilt niet weten hoeveel keer ik dit boek al heb mogen verzenden. Het succes van dit boek is eindeloos! En ik begrijp wel waarom, want het is een uniek concept dat je nog niet eerder bent tegengekomen.
Dit boek is niet alleen een schot in de roos voor ouders die een kleuter hebben met een grote interesse in lettertjes, maar ook voor logopedisten of leerkrachten die materiaal zoeken om op een speelse manier te werken rond klanken, lettergrepen of letters.
Jij zoekt…
– een boek dat stil staat bij een paar moeilijkheden in onze Nederlandse taal. Lange ‘ij’, korte ‘ei’, een lange ‘aa’ of ‘a’. Iedere pagina is zo weer helemaal in het teken gezet van een andere letter of een andere klank!
– een boek dat niet te educatief overkomt, maar vooral dolle pret is en speels qua opzet.
– een boek dat er uit ziet als een boek. Wat bedoel ik hiermee? Boeken voor eerste lezertjes zijn vaak dun, flauw aan de buitenkant, goedkoop gedrukt,… Maar dit boek is prachtig uitgegeven zodat je eerste lezer het échte boekengevoel kan ervaren.
Je hoeft geen moment te twijfelen over ‘Aap leest een letter’ want honderden andere mensen waren je al voor en waren erg tevreden over dit boek!”

Reacties
Sandrine De Coster (Facebook ‘Logopedie Vlaanderen’, 2/11/2020)
“Abc-boeken kennen we allemaal. Maar eindelijk heeft iemand een letterboek gemaakt waarbij men vertrekt vanuit de klanken! Dit boek zou elke logo moeten hebben in de kast! Top gedaan.”

bol.com (3/12/2020)
“Leuke versjes met bijpassende tekeningen. Een paar keer kun je op andere blz op zoek naar de oplossing van een vraag.
Iedere letter van het alfabet en iedere klank heeft een eigen versje.
Top boek!”

Kinderboeken en YA (Facebook, Nienke Pool, 24/12/2020)
“Dit was een van de meest bekeken items in deze groep van dit jaar.
Zelden zag ik een boek waar ik sneller op verliefd werd dan dit mooie letterboek.”

De Leesdetectives (05/09/2021)

Bookspot (Monia Aerts-Verbeke, 21/12/2021)
“‘Super fijn boek ’
Voor mijn 5 jarige dochter die graag over letters wil leren was dit boek een schot in de roos! De tips op de website (zoekplaat/rijmwoorden zoeken etc) zijn ook een echte meerwaarde! Ze herkent nu al een paar klanken en is daar heel blij mee! Elke dag wil ze een verhaaltje horen en zoekt ze naar de klank. Ik had dit boek graag gehad toen mijn zoon leerde lezen!”

Hanne-Joost Peeters – Kinderboeken en YA (Facebook, 08/09/2022):
“‘Aap leest een letter’ is niet wat je op het eerste gezicht zou denken: het is geen alfabetboek. Het is een (voor)leesboek om kinderen luisterend en spelenderwijs te laten kennis maken met de verschillende klanken in onze taal en hun schrijfwijze. ‘Aap’ hoort dus bij de klank ‘aa’ en niet bij ‘a’, die is van das. Elke dubbele bladzijde stelt –oplopend in moeilijkheidsgraad – een klank voor. Bij elk klankverhaaltje hoort een dier, dat ook wel eens bij een andere klank terug durft op te duiken, een heel leuk effect. In de tekst is de centrale klank telkens vet gedrukt zodat een kind kan meevolgen als je meewijst met je vinger tijdens het lezen. De vrolijke, paginagrote illustraties maken van de dieren een superleuke, uitnodigende bende!
Dit boek is al heel lang favoriet bij mijn jongste dochter, hopelijk kan het ook jullie kinderen zin doen krijgen om te leren lezen. Doe zeker de groeten aan de stinksokken van kameleon!”

vooruitgelezenkinderen (Instagram, 15/09/2022):
Hoera! Een écht mooi boek, speciaal voor lezers in de dop!
Ideaal voor wie net als Mona voor de zomer de kleuterschool vaarwel zwaaide en deze dagen in sneltempo letters, klanken en eerste woordjes smult. ♥️ Voor wie nog niet helemaal zelf een verhaal kan lezen, maar trots wil tonen wat hij al wel kan: letters herkennen en kleine woordjes als ‘ik’ zoeken in een tekst.
Het concept van dit mooie boek is even geniaal als eenvoudig.

© 2020, Pelckmans, tekst Isabelle Gielen, illustraties Jan Van Lierde.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.